Umeå universitet, Samhällsvetenskaplig fakultet

Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 000 medarbetare och 33 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.

Vi söker en postdoktor (2 år) med inriktning mot forskning om utvecklingen av mellangruppsattityder och vänskap. Anställningen är på heltid och placeras på psykologiska eller sociologiska institutionen efter sökandes önskemål.

Vid Samhällsvetenskapliga fakulteten bedrivs utbildning på grundläggande och avancerad nivå samt utbildning på forskarnivå. Forskningen bedrivs inom ett antal områden, där ett av fälten är forskning om fördomar och mellangruppsvänskap samt om utveckling av personlighet.

Det aktuella projektet är empiriskt orienterat med fokus på frågeställningar inom teman:

 • Utveckling av empati i ungdomsåldern
 • Utveckling av mellangruppsattityder och vänskap i ungdomsåldern
 • Effekter av sociala kontexter (föräldrar, kamrater och skola) på utveckling av empati samt mellangruppsattityder och vänskap bland majoritet och minoritetsungdomar.

Projektet är kvantitativt och använder befintligt longitudinella data. Den anställde kommer att ansvara för att planera och utföra forskning i samarbete med forskningsledaren för detta projekt vid psykologiska eller sociologiska institutionen, enligt sökandes önskemål. Anställningen som postdoktor omfattar 24 månader.

Behörig att söka är den som avlagt doktorsexamen inom psykologi, sociologi eller med annan för innehållet relevant examen och som inte tidigare innehaft anställning vid Umeå universitet. I första hand bör den komma i fråga som avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång om inte särskilda skäl föreligger.

Som bedömningsgrund för tillsättningen gäller i första hand vetenskaplig skicklighet. Sökande måste kunna analysera longitudinella data och tala och skriva engelska flytande. Tjänstgöringsort är Umeå och ett aktivt deltagande i institutionens aktiviteter förväntas.

Ansökan ska innehålla:

 • Fullständig meritförteckning, inklusive publikationslista
 • Forskningsplan som bör innehålla problembeskrivning samt forskningens relevans för projektet (högst fem sidor)
 • Sökandens högst tre representativa publikationer 

Anställningen kan påbörjas omgående eller enligt överenskommelse. Du ansöker via vårt rekryteringssystem Varbi senast 2018-01-22.

För mer information om de båda institutionerna, gå in på www.psy.umu.se och www.soc.umu.se

 

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-2262-17
Kontakt
 • Marta Miklikowska, projektledare, marta.miklikowska@umu.se
 • Mikael Hjerm, professor, mikael.hjerm@umu.se
Facklig företrädare
 • SACO, 090-786 53 65
 • SEKO, 090-786 52 96
 • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2017-12-19
Sista ansökningsdag 2018-01-22

Tillbaka till lediga jobb