Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 300 medarbetare och 33 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.

Vi söker en postdoktor i ekologi som skall jobba med att integrera data från samtida ekologiska experiment, paleoekologiskt data och statistisk modellering för att utvärdera betydelsen av biotiska interaktioner i tid och rum. Projektet utgör en del av det större Biodiversa-projektet “Future ArcTic Ecosystems (FATE): drivers of diversity and future scenarios from ethno-ecology, contemporary ecology and ancient DNA”. Sista ansökningsdag är 30 april 2019 med tillträdesdatum i 1 juni 2019 eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
I det här projektet kommer vi att undersöka samtida effekter av klimatförändringar och herbivorer på arktisk vegetation, och presentera det i ett format som kan användas för att tolka orsakerna bakom historiska vegetationsförändringar i samarbete med andra forskargrupper i FATE. Det här projektet kommer att använda redan insamlat data från hägn som utestänger stora herbivorer runt om i Arktis, och utöka denna databas till att även innehålla naturliga experiment där man har haft olika herbivortätheter i decennier eller t.o.m. århundraden. Vi kommer att använda samtida data tillsammans med nischmodellering och andra statistiska metoder för att utvärdera hur herbivorer bidragit till de vegetationsförändringar som observerats i paleoekologiska data. Dataanalyser kommer delvis att genomföras i samarbete med Jens-Christian Svenning, Århus, Danmark. Postdoktorn förväntas utföra fältarbete, analysera data och skriva vetenskapliga uppsatser inom ovan angivet ämne.

Anställningen är på heltid under två år och placerad på Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap, Umeå universitet.

Kvalifikationer
Du har en doktorsexamen i ekologi, geovetenskap eller från ett närliggande vetenskapligt ämnesområde. För att vara berättigad till anställningen skall du som söker ha avlagt din doktorsexamen högst tre (3) år före utgången av ansökningsperioden, om inte särskilda skäl föreligger. Vi söker du som är kreativ och motiverad med god arbetsmoral, har visad förmåga att publicera vetenskapliga uppsatser och har goda statistiska kunskaper. Du har god muntlig och skriftlig kommunikationsförmåga i engelska. Du skall klara av att arbeta självständigt samt i samarbete med andra.

Tidigare erfarenhet av att arbeta med effekter av herbivorer på vegetation, arktiska ekosystem, klimatnischmodellering eller dna-analyser från djurspillning är meriterande.

Ansökan
Din ansökan, skriven på svenska eller engelska, ska innehålla:

  • Ett personligt brev som också innehåller en beskrivning av varför du är intresserad av denna anställning och om hur du kan bidra till forskargruppen (max två sidor).
  • CV inklusive publikationslista.
  • En kopia på doktorsavhandlingen samt relevanta publikationer (max fem).
  • En kopia av ditt doktorsexamensbevis samt andra relevanta examensbevis.
  • Namn och kontaktuppgifter på tre referenser.
  • Övriga handlingar du vill åberopa.

Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem. Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i formaten Word eller PDF. Sista ansökningsdag är 9 april 2019.

Kontakt
Eventuella ytterligare frågor om projektet eller ansökan riktas till universitetslektor Johan Olofsson, Umeå universitet (johan.olofsson@umu.se).

Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap (EMG) bedriver forskning och forskarutbildning inom ämnena ekologi, miljövetenskap och naturgeografi. Institutionen har ca 130 medarbetare, varav ca 15 är postdoktorer. För mer information, se www.emg.umu.se.

Anställningsform Umowa o pracę na czas określony dłuższy niż 6 miesięcy
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-481-19
Kontakt
  • Johan Olofsson, universitetslektor, 090-786 77 04
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2019-03-19
Sista ansökningsdag 2019-04-30

Wróć do ofert pracy