Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 000 medarbetare och 33 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.

Medicinska fakulteten är platsen för forskning och utbildning inom vetenskapsområdet medicin. Här finns 12 grundutbildningsprogram, 13 institutioner och ett 80-tal ämnesinriktningar inom forskarutbildningen.

Projekt assistent sökes till projektet “Host-Pathogen Interaction and Cell-Autonomous Immunity

Handledare:  Barbara Sixt, Institutionen för Molekylärbiologi, och The Laboratory of Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS), Umeå Universitet, Sverige

Bakgrund och beskrivning av arbetsuppgifter:

Nästan varje cell i vår kropp har en egen förmåga att upptäcka och reagera mot attacker från sjukdomsalstrande organismer. Vid en infektion sätter cellen själv igång olika försvarsmekanismer. Reaktionen kallas för cell-autonom immunitet. Även om cell-autonom immunitet troligen spelar en nyckelroll i vårt skydd mot bakterier som vi utsättas för dagligen, så ser det ut som om det ger mindre skydd mot allvarliga infektioner. Orsaken till det kan vara att patogena organismer har utvecklat ett system för att neutralisera cellens attacker. Mycket allvarligt i sammanhanget är att bakterierna inte bara utvecklar mekanismer för att försvara sig själva, de kan även ha utvecklat virulensstrategier som påverkar cellens egna försvarsmekanismer och därmed försvaga cellens förmåga för autonom immunitet.

Vi kommer att arbeta med innovativa molekylärgenetiska strategier i kombination med högeffektiv screening teknik så kallad High Throughput Screening för att studera effekten av cell-autonoma försvarsstrategier. Vi kommer också att studera intracellulär tillväxt av obligatorisk intracellulära patogena organismer, som bakterien Chlamydia trachomatis.

 

Projektets övergripande mål är att identifiera och karaktärisera både de skyddande försvarsmekanismer som är del av cell-autonom immunitet och även studera bakteriernas virulensfaktorer som hjälper bakterierna att komma undan cellens försvar.

Projektet är en pilotstudie (6 månader) som syftar till att undersöka om det finns potential för mer utförlig studie som för ansökan om forskningsanslag för finansiering av ett doktorand eller postdoktor projekt.

Du, som är intresserad att jobba med oss, kommer att:

  • 1) Utveckla och testa en strategier för att ta fram celler som har tappat förmåga att försvara sig med cell-autonom immunitet.
  • 2) Konfirmera eventuella förändrade celler utan cell-autonom immunitet i cellodlingsexperiment.
  • 3) Utveckla och testa kvantitativa infektionsexperiment (sk assays) som senare skall kunna användas för High Throughput Screening experiment med bakteriella mutanter som visar ökad tillväxtförmåga i celler med defekta försvarsvägar.

Som projektassistent kommer du att använda molekylärgenetiska tekniker för att introducera mutationer i humana cellinjer, designa och genomföra infektionsanalyser, och dokumentera och presentera resultaten.

Kvalifikationer Universitetsexamen motsvarande magisterexamen i molekylärbiologi (eller liknande forskningsområden) från ett europeiskt universitet vid tidpunkten för rekryteringen (240 hp) är ett krav. Kvalificerade är också de som avslutat åtta terminer av läkar- eller tandläkarprogrammet, inklusive medicinsk kemi, cell- och molekylärbiologi, genetik, fysiologi, mikrobiologi eller de som har förvärvat motsvarande kunskaper i Sverige eller utomlands.

Vidare krävs dokumenterad erfarenhet av molekylär genetiska metoder och tekniker samt cellodling och uttalat intresse för värd-patogen interaktioner. Erfarenhet av CRISPR/Cas9 tekniker, arbete med patogena mikroorganismer, och/eller värdsvar vid infektioner är mycket meriterande. Vi söker en person som är entusiastisk och intresserad interaktioner mellan patogener och värd. Du behöver kunna prata och skriva engelska flytande.

Vi söker en mycket motiverad person som har förmåga att jobba produktivt i ett team och även självständigt. Du skall ha excellent förmåga att kunna kommunicera med mer seniora forskare och granskare.

Ansökan

Du ansöker genom vårt rekryteringssystem. Din ansökan ska innehålla följande dokument skrivna på engelska eller svenska:

  • CV med information om utbildning, förteckning över tidigare och nuvarande anställningar, och en lista över vetenskapliga publikationer.
  • Ett följebrev som beskriver forskningserfarenhet och forskningsintressen samt motivatering varför du söker tjänsten.
  • Kontaktuppgifter för en till tre referenspersoner.

Facklig information lämnas av SACO, + 46- (0) 90-786 53 65, SEKO, + 46- (0) 90-786 52 96 och ST, + 46- (0) 90-786 54 31.

För frågor om tjänsten kontakta Barbara Sixt, e-post: barbara.sixt@umu.se

 

Mer om oss

Barbara Sixts lab är del av The Laboratory for Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS, www.mims.umu.se) och Umeå Centre for Microbial Research (UCMR, www.ucmr.umu.se), en interdisciplinär forskningsmiljö med mer än 50 forskargrupper som utför grundforskning av i högsta klass och driver utveckling av nya teknologier i mikrobiologi och infektionsbiologi.

 

Mer information om oss finner du på: www.mims.umu.se/groups/barbara-sixt; www.ucmr.umu.se, and www.molbiol.umu.se/english.

Anställningsform Umowa o pracę na czas określony 3-6 miesięcy
Anställningen avslutas 2019-03-31
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1267-18
Kontakt
  • Barbara Sixt, forskare, barbara.sixt@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2018-06-29
Sista ansökningsdag 2018-07-31

Wróć do ofert pracy