Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 300 medarbetare och 33 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.

Vid Institutionen för fysik bedrivs en stark och expanderande forskning med flera olika inriktningar, t. ex. organisk elektronik, kondenserade materiens fysik, nanoteknik, fotonik och teoretisk fysik. För mer information se www.physics.umu.se/forskning.

Institutionen för fysik söker en postdoktor till UMIT Research Lab, där vi samlar forskare i datavetenskap, fysik och matematik för multidisciplinär forskning inom vetenskapliga, högpresterande, distribuerade och visuella beräkningar och dess industriella tillämpningar i form av programvaruteknik för analys, design och styrning av komplexa system.

Anställningen avser heltid, är tidsbegränsad till 2 år med tillträde under januari 2019 (startdatum enligt överenskommelse) och är del av det strategiska forskningsprogrammet eSSENCE som engagerar forskare vid universiteten i Lund, Uppsala och Umeå.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
En digital tvilling är en virtuell kopia av ett verkligt cyberfysikaliskt system, exempelvis en fabrik, gruva eller ett fordon. Den består av en stor uppsättning fysikbaserade och geometriska modeller, styrprogramvara, sensordata och är uppkopplad på en IoT-infrastruktur. Den digitala tvillingen utgör ett gränssnitt mot det verkliga systemet som gör det enkelt att monitorera och analysera det, tillämpa maskinlärning, och slutligen bygga programapplikationer för smartare styrning och underhåll samt upptäcka risk för katastrofala fel i god tid. Särskilt användbara blir digitala tvillingar när de också blir tillgängliga för experimentering genom fullsystemsimulering. Då kan effekten av alternativa styrmetoder och ombyggnationer studeras. Fysikbaserad simulering erbjuder också möjlighet att avgöra tillståndet inne i processer där inga verkliga sensorer finns placerade.

Postdoktorn kommer att studera beräkningsvetenskapliga lösningar för att hantera granulära material i digitala tvillingar av transporterande och processerande system, i synnerhet med syfte att träna maskinlärningsmodeller för tillståndbestämning, spårning och prediktion. Resultaten kommer att bidra till en virtuell testbädd för automationslösningar inom gruvindustrin för både industriellt och akademiskt bruk.

Kvalifikationer
Kandidaten ska ha en doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i tillämpad matematik, datavetenskap, fysik eller angränsande ämne. Doktorsexamen ska vara avlagd högst tre år före ansökningstidens utgång om inte särskilda skäl föreligger.

Vi söker en engagerad och ansvarsfull kandidat som brinner för att utvecklas, både som individuell forskare och som medlem av en forskargrupp. Sökande ska ha omfattande utbildning i beräkningsfysik eller beräkningsmodellering med språk som C++ eller Python och vara skicklig i att skapa digitala modeller för att förstå komplexa dynamiska system och processer. Arbetserfarenhet av högpresterande simulering, flerkropps- och partikeldynamik samt maskinlärning är meriterande. Förmåga att forska självständigt såväl som i grupp samt mycket goda kunskaper i det engelska språket är ett krav.

Ansökan
Ansökan ska innehålla:
1. Ett följebrev med kort beskrivning av dina kvalifikationer, forskningsintressen och motivering varför du söker (max 2 sidor),
2. En meritförteckning (CV),
3. En publikationslista,
4. Kopior på doktorsexamensbevis och andra relevanta examensbevis,
5. Kopia av doktorsavhandling och relevanta publikationer,
6. Namn och kontaktuppgifter till två referenspersoner,
7. Övriga handlingar som den du vill åberopa. 

Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem. Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i formaten Word eller PDF. Logga in på systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Sista ansökningsdag är 2018-11-01.

Övrig information
Närmare upplysningar lämnas av Martin Servin, martin.servin@umu.se, 090-786 6508.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Prosjekt lenger enn 6 måneder
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1547-18
Kontakt
  • Martin Servin, 090-7866508
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • ST, 090-786 54 31
  • SEKO, 090-786 52 96
Publicerat 2018-09-27
Sista ansökningsdag 2018-11-01

Tilbake til ledige stillinger