Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 300 medarbetare och 33 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.

Institutionen för tillämpad fysik och elektronik har i dag ca 90 medarbetare. Institutionens huvuduppgifter är forskning och utbildning samt samverkan med det omgivande samhället. Totalt ansvarar institutionen för 660 helårsstudenter inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå i byggteknik, elektronik, energiteknik, maskinteknik och medieteknik. Mer information om institutionen ges på vår hemsida: www.tfe.umu.se 

Nu söker vi en postdoktor som vill bidra till vår forskning inom tillämpad elektronik med inriktning trådlösa sensornätverk. Anställningen är på heltid och är tidsbegränsad till 2 år. Postdoktorsanställningen kommer att tillsättas så snart som möjligt. 

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter

Postdoktorsanställningen ingår i ett projekt fokuserat på sakernas Internet för smarta byggnader. Projektet är ett samarbete mellan Institutionen för tillämpad fysik och elektronik, Institutionen för informatik vid Umeå universitet, Umeå kommun och den lokala industrin inom uppkopplade trådlösa system för fastighetsstyrning. Projektet adresserar utmaningen att förvalta och modernisera gamla fastigheter genom digitalisering för att optimera drift, underhåll och användningen av offentliga lokaler. Genom sensorer som samlar data om den faktiska verksamheten i lokalerna kommer projektet bidra till nya fastighetstjänster inom området sakernas internet (Internet-of- Things, IoT) för offentliga verksamheter. 

Målsättningen med forskningen är att utveckla nya metoder för att mäta personers beteende i byggnader med hjälp av enkla trådlösa sensorer. Detta inkluderar nya metoder inom signalbehandling för att räkna personer och följa deras rörelser i byggnader med hjälp av enkla typer av sensorer som PIR, CO2 och lågupplöst IR-kamera. 

Kvalifikationer 

För denna anställning krävs en doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i tillämpad elektronik eller motsvarande ämnesområden. I första hand ska den komma i fråga som avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång om inte särskilda skäl föreligger. 

Vi söker dig som är engagerad, ansvarsfull och som brinner för att utvecklas, både som individuell forskare och som medlem i en forskargrupp. Kurser och erfarenhet inom trådlösa sensornätverk och signalbehandling är meriterande. Goda kunskaper i engelska i både tal och skrift samt en mycket god förmåga att skriva vetenskapliga publikationer är ett krav. Stor vikt kommer även att läggas vid personliga egenskaper såsom samarbets- och kommunikationsförmåga likväl som initiativförmåga och förmåga till självständigt arbete. 

Ansökan 

En komplett ansökan innehåller följande dokument:

  • Personligt brev innehållande bland annat en kortbeskrivning av dina forskningsintressen och motivering till varför du söker tjänsten (max 2 sidor)
  • En meritförteckning (CV) med publikationslista.
  • Kopior av doktorsexamensbevis och andra akademiska examensbevis
  • Elektronisk kopia av doktorsavhandling
  • Kontaktinformation till minst två referenspersoner
  • Övriga handlingar som den sökande vill åberopa. 

Ansökan ska i sin helhet vara skriven på engelska eller svenska. Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i formaten Word eller PDF. 

Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi. Logga in på systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Sista ansökningsdag är 2018-08-15.

Anställningsform Prosjekt lenger enn 6 måneder
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1260-18
Kontakt
  • Johannes Karlsson, 090-786 70 56
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2018-06-26
Sista ansökningsdag 2018-08-15

Tilbake til ledige stillinger