Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 300 medarbetare och 33 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.

Designhögskolan söker en postdoktor som en del av forskningsprojektet ’Design Philosophy for Things that Change’. Anställningen är heltid under 2 år med sista ansökningsdag 17 augusti 2018.

Arbetsuppgifter och projektbeskrivning
Projektet handlar om att utveckla en designfilosofi för saker som förändras: en filosofisk och estetisk grund för en designpraktik som adresserar komplexiteten hos de, globala och lokala, sociotekniska landskap som nu formeras av konstant uppkopplade artefakter, nättjänster och digitala media. Det syftar till att undersöka vad som händer när beräkningsprocesser och algoritmer, dynamiska nätverk och kontextuell anpassning framträder som faktorer lika viktiga som form, funktion och material varit för att designa, använda och förstå objekt i den industriella åldern.

Projektet kommer att omfatta utveckling av designfilosofi, spekulativ designforskning, tvärvetenskapliga symposier och publika aktiviteter. Postdoktorn kommer att vara en integrerad del av alla projektaktiviteter – inklusive planering och integreringen av dessa – men kommer huvudsakligen att fokusera på att bedriva spekulativ och praktikbaserad designforskning. Eftersom ett av projektets mål är att bidra till Designhögskolans utbildning, finns det också möjligheter att engagera sig i kursutveckling och undervisning.

Forskningsprojektet leds av Heather Wiltse och Johan Redström, och finansieras av Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse. Postdoktorn kommer att bli den tredje medlemmen av kärnprojektgruppen. Det finns även en rådgivande nämnd för projektet som består av internationellt erkända filosofer och designforskare, och tvärvetenskapliga symposier med inbjudna forskare kommer också att utgöra ytterligare en viktig del inom projektet.

Kvalifikationer
För anställning som postdoktor krävs en doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom interaktionsdesign, människa-datorinteraktion, digital media eller motsvarande ämnesområde. I första hand bör den komma i fråga som avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång, om inte särskilda skäl föreligger.

Den sökande ska ha dokumenterad erfarenhet inom spekulativ och praktikbaserad designforskning, relaterad till digital interaktiv teknik. Utmärkta designkunskaper, inklusive förmåga att skapa högkvalitativa artefakter som en del av den praktikbaserade designforskningen, är ett krav. Intresse och erfarenhet av att arbeta med och utveckla designteori och -filosofi är meriterande, såsom erfarenhet av undervisning.

Den framgångsrika sökande är högt motiverad, ansvarstagande och passionerad att utvecklas - både som individuell designforskare, och som samarbetspartner inom tvärvetenskaplig forskning. Goda kunskaper i engelska, både i tal och skrift är ett krav, och förmåga att arbeta självständigt samt tillsammans med andra är en väsentlig del av anställningen.

Ansökan
Ansökan ska skickas via Umeå Universitets e-rekryteringssystem (ansök knappen ovan) och innehålla:

  • CV med publikationslista
  • Personligt brev som sammanfattar dina kvalifikationer, forskningsintressen och motivation för ansökan (max 2 sidor)
  • Namn och kontaktuppgifter till två referenspersoner
  • Kopior av relevanta examensbevis
  • Kopia av doktorsavhandling och relevanta publikationer (max 5 publikationer)
  • Designportfölj (länk till portfölj fungerar bra)

Övrig information
För mer information om projektet och anställningen, kontakta forskarassistent Heather Wiltse på heather.wiltse@umu.se. För mer information om Designhögskolan, se http://uid.umu.se/en/. Vi ser fram emot din ansökan!

Anställningsform Prosjekt lenger enn 6 måneder
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1191-18
Kontakt
  • Heather Wiltse, Forskarassistent, 090-786 88 39
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2018-06-18
Sista ansökningsdag 2018-08-17

Tilbake til ledige stillinger