Umeå universitet, Samhällsvetenskaplig fakultet

Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 300 medarbetare och 33 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.

Arbetsgruppen för Högskoleprovet söker en statistiker för ett omväxlande arbete med goda möjligheter till utveckling av statistiska analyser för prov- och registerdata kopplade till Högskoleprovet. Anställningen är en tillsvidareanställning på heltid med tillträde 1 oktober eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är den 25 april 2019.

Arbetsuppgifter
I dina arbetsuppgifter ingår bl.a. att:

 • analysera provdata, exempelvis genom strukturella ekvationsmodeller och modellering med Item Response Theory
 • genomföra ekvivaleringsstudier
 • sammanställa analyser i tekniska rapporter
 • skapa datafiler, specifikt i SPSS-format
 • utföra kvalitetskontroll av data, inklusive bortfallshantering
 • handlägga interna och externa förfrågningar gällande statistik och utdrag från registerdata; från mottagande av förfrågan till leverans
 • dokumentera processer och kvalitetsarbete gällande data och statistik
 • designa, förbereda och administrera experiment och enkätundersökningar samt analysera data från dessa
 • implementera nya metoder för analys av provdata

I arbetsuppgifterna ingår också att bistå med metodstöd och kunskapsförmedling inom området samt att handha vissa administrativa uppgifter inom Högskoleprovets verksamhetsområde.

Kvalifikationer
För detta arbete söker vi dig som minst har en magister- eller masterexamen inom statistik eller matematisk statistik. Du har erfarenhet av arbete med enkätdata och stora databaser/registerdata med hjälp av exempelvis SPSS eller R och har grundläggande programmeringskunskaper. Du har också goda kunskaper i svenska och engelska, i både tal och skrift. Kunskaper i och praktisk erfarenhet av psykometriska metoder och modeller, specifikt Item Response Theory och ekvivalering, är meriterande liksom goda kunskaper i SQL och mer avancerade programmeringskunskaper. Goda kunskaper i de regelverk som styr datalagring generellt och lagring av personuppgifter specifikt, är också meriterande.

För arbetet krävs att du är noggrann, analytisk, strukturerad och serviceinriktad. Att arbeta självständigt med eget ansvar ingår som en del av arbetet, men då arbetet till stor del sker tillsammans med andra, är även god samarbets- och kommunikationsförmåga en förutsättning. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Villkor
Anställningen är en tillsvidareanställning på heltid med tillträde 1 oktober eller enligt överenskommelse. Provanställning kan komma att tillämpas. Tjänstgöringsorten är Umeå. Sista ansökningsdag är 2019-04-25.

Ansökan
Till ansökan bifogas:
- CV
- Personligt brev
- Examensbevis
- Intyg/betyg och övriga merithandlingar du vill åberopa

Mer om oss
Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap har drygt 115 anställda verksamma inom utbildning, forskning och uppdragsverksamhet. Institutionen har en bred profil som vilar på en tvärvetenskaplig och praxisnära grund. För mer information om institutionens verksamhet se: http://www.umu.se/institutionen-for-tillampad-utbildningsvetenskap/

Vid institutionen framställs, på uppdrag av Universitets- och högskolerådet, merparten av Högskoleprovet. Arbetet med Högskoleprovet bedrivs i en projektgrupp som för närvarande består av drygt 10 medarbetare. Gruppen behöver nu förstärkas med en statistiker.

Anställningsform Permanent position
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-585-19
Kontakt
 • Per-Erik Lyrén, projektledare, 090-786 5083
Facklig företrädare
 • SACO, 090-786 53 65
 • SEKO, 090-786 52 96
 • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2019-04-04
Sista ansökningsdag 2019-04-25

Return to job vacancies